askar-2 ku !

Saturday, 29 November 2014

penatnya mengemaskini blog !

pot pet sana sini ~ 


Assalammualaikum, 
salam hatiku :*


ahaaa, mmg rajin lah yayu skrg ni nak update blog kan? satu aktiviti atau hobi yg mmg yayu suka dari dulu.
tapi malangnya..... haishhh post yayu yg sudah yayu ade jelaskan halangan dan rintangan yg menyekat kebebasan yayu untuk berblogging lagi tu lah yg membuat kan yayu 'frust tertonggek' ~ hahaha

     ok now yayu spend time kat cyber cafe just for waste time ! sbb apa? sbbnya konon nak mohon SPA ! tapi tapi tapiiiiii~ hmmm takde kekosongan jawatan yg terbuka pun sekarang ni. bak kata org tua-tua "dah hujan baru nak cari payung" atau dlm erti kata yayu sendiri "dah nak 'u-ukk' baru nak cari jamban" hehehe mohon adik2, kakak2, abang2 sekalian jgn ikut otak kartun yayu ye? hmmm, disebabkan takde jawatan yg kosong, yayu pun bukak lah blog dan ingat nak touch-up balik blog yg dah bsawang mawang lawang layang-layang ni~ hahaha sorry ye? satu pangkal ayat kalau digabungkan dgn ayat lain yg sama bunyi ni mmg yayu suka reka cipta sbb bunyinye menarik perhatian yayu,. ecewahhh~ haha

    berpinar bijik mata yayu. tahu sebab apa? haaaa, gara2 dah bkurun tak ber-blogging, yayu tak tahu pun yg skrg ni sistem utk edik gambar bagi kegunaan 'edit html' dah lain ! ya allah, rasa mcm nak mengamuk je bila yayu cari balik code-code yg pernah yayu tanamkan dulu utk menghiasi blog ni dah takde ataupun susah gilerrrr nak cari,. so makna nya yayu nak buat pembaharuan bagi blog ni agak susah la jawabnya. mencari "tick expand widgets" pun tak ade ! haishh serabut mabut kabut !!!!!
     kesudahannya yayu masuk blog LYSSA yg slalu sgt yayu ikuti pkembangan tutorial dia suatu masa dulu.
dok lah mencari-cari cari dan terus mencari namun tiada ku temui *ibarat lagu lah pulak* hehehe
hmm hampa hatiku, yang yayu boleh buat hanya tukar lagu ! 
haaaa yg bende2 mcm tu mmg lah takde masalahkan sbbnya tak payah nak pkai 'edit html' tu ! ya allah. ade tak kat sini yg prihatin yg tahu mcm mana yayu boleh tukar "footer image'' yg kat bawah sekali tu? yayu dah separuh nyawa mencari, mengkaji dan menggali ideologi manakah yg dpt membantu yayu ! hmm hmm *cedih*

    sekarang yayu dah tak tahu nak buat mcm mana,. nak online blog selalu pun mmg tak boleh lah kan? takkan hari2 nak buat pelaburan dekat cc? boleh gugur bulu ketiak mama kalau hari2 yayu mintak duit kat dia sbb nak pergi cc ! ya allah, rumitnya kehidupan yayu skrg ni. nak tinggalkan blog buat selama-lamanya? mmg TAK ahhh ! hahaha, tak boleh rasanya kalau yayu tinggalkan dunia blogger sbb mmg kat sini lah tempatnya yayu mula meluahkan segala perasaan dan bkongsi pjalanan kehidupan yg tak berapa nak indah ini. cewahhhhh :(

     ok, nampaknya yayu byk merapu meraban harini. mohon maaf ye dgn celoteh yg meletihkan ini? hehe, moga yayu bisa terus menulis ! huuuuu~

p/s : terus memujuk hati, memberi semangat  dan melahirkan keyakinan dalam diri ku !
agar aku bisa hadapi dugaan ini ! sorry ye ayat agak poyo ! hahaha k bye ~ 
cau cin cau ! :*

Friday, 28 November 2014

susahnya kehidupan seorg blogger tanpa connection internet ke laptop

Pot pet kembali~


Assalammualaikum, 
Salam hatiku yg dirindu 😘


Allah, perasaan rindu yg menggebu hingga berdebu ini telah lama yayu pendam untuk kembali aktif merapu diruangan blog ini,. Teringatkan janji2 yayu pada entri yg lepas buatkan yayu rasa sesal dan terkilan sbb tak mampu tunaikan. Apakan daya? Hmm hmm

     Ya ! Cuba renungkan kembali topik yg yayu kemukan harini,. "Susahnya kehidupan seorg blogger tanpa connection internet ke laptop " . Betul tak apa yg yayu kemukan ini? Kite sebagai blogger msti lagi senang update itu ini melalui laptop kan? senang nak touch up itu ini bagai, senang nak baca komen, semuanya mudah kalau dpt on pakai laptop. 

    Post harini wujud sbb yayu teringat masa blog yayu tengah "HOT" dulu~ cewahhh hot,. Hahaha ok,. Ekceli yayu rindu sgt sgt sgtttt nak aktif mcm dulu, petuanya dulu yayu aktif sbb kat rumah ada wireless + laptop skrin besar. Then, yayu boleh terputus hubungan dgn blog sbb tahun lepas nak "SPM" then lepas SPM, yayu bhijrah pulak cari pengalaman kerja kat tempat lain,. Dan disebabkan kat rumah takde yg pandai guna internet, mama terpaksa potong wireless tu sepanjang  ketiadaan yayu, tambahan pulak lepas kerja 2-3 bulan, yayu dpt pulak tawaran pergi "PLKN". And until now kehidupan yayu dirumah tanpa sebarang connection yg dpt memudahkan yayu utk online blog dekat laptop. 

     "macam mana yayu online?"  ahaaa, mesti tertanya-tanya kan? cecehhhh, haha. Skrg ni yayu cuma cuba-cuba on pakai tab yg yayu ade ni dgn berbekalkan sumber internet daripada #Hotlink yg sememangnya internet dia free,. Dah nama pun free fhm2 lah ye? Mmg line dia mcm siput sedut,. Hahaha . Walaupun mcm siput sedut, ataupun apa2 jelah siput yg sama habitatnya, yayu tetap rasa happy sbb dpt bukak blog ni semula,. Walaupun agak susah nak cari org yg slalu baca blog yayu mcm dulu semula, tapi yayu akan cuba,. In sha allah blog ni takkan suram lagi.

    Sebenarnya yayu agak sesal sebab tak boleh nak edit blog mcm dulu. Haihhh buruk kan blog yayu? Dah tak nmpk seri dah,. Tapi yayu akan cuba cari masa yg sesuai untuk pergi ke cyber-cafe untuk luangkan masa 3-4 jam untuk kembali menyerikan wajah blog yayu yg suram ni,. Hmm hmm 😔

     Ya allah, kalau ikutkan banyak bende yg blog ni dah ketinggalan pasal yayu, and yayu rasa nak sgt cerita semuanya, tapi keadaan mmg tak mengizinkan. Ahaaa, sebelum terlupa yayu nak inform sikit pkembangan yayu lepas habis sekolah ni,. Hehe, Alhamdulillah sekarang yayu ambil keputusan untuk menyambung pelajaran ke tingkatan 6 ! Seriously risiko yg yayu ambil ni mmg tak tertanggung bebannya,. Tapi in sha allah yayu masih boleh teruskan,. Hehehe

    Memandangkan tab pun membolehkan yayu utk update blog sentiasa, yayu takkan putus hubungan dgn blog lagi,. Yayu syg blog yayu sgt sgt sgttttt~ hahaha dan dlm masa yg sama, yayu cuba jugak untuk mengotakan janji,. Cewahhhh. Sekian saja dripda yayu hari ni. 😉

    p/s: harapanku semoga wireless dpt disambungkan semula dan peminat setia blog ku yg dulu kembali mengikuti pkembangan ku semula. Sesungguhnya, feedback daripada org ramai lah yg akan buatkan aku kembali semangat untuk menulis kembali. ☺